Λέσχη βιβλίου Πεφταστεριών!

Ο Walt Disney είχε πει: ¨Υπάρχουν περισσότεροι θησαυροί στα βιβλία απ’ ότι σ’ ολόκληρη τη λεία των πειρατών στη Νήσο των Θησαυρών!¨.

Τα Πεφταστέρια δημιουργούν τη Λέσχη Βιβλίου  για να σας κρατούν συντροφιά, μέσα από ένα μαγικό, λογοτεχνικό ταξίδι, με αφηγήσεις βιβλίων από την πλούσια βιβλιοθήκη τους. Μέσα από το ταξίδι αυτό, μόνο πιο κερδισμένος μπορεί να επιστρέψει κάποιος!

Τα οφέλη….  αμέτρητα!

Ενδεικτικά σε ότι αφορούν παιδιά νηπιακής ηλικίας και όχι μόνο:
· πνευματική συγκρότηση και αισθητική καλλιέργεια
· ενίσχυση της σωστής δομής του εγκεφάλου αυξάνοντας την ευφυΐα
· ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας
· ενίσχυση της ψυχικής ωρίμανσης
· ανάπτυξη της αφαιρετικής σκέψης
· όξυνση της κριτικής σκέψης
· ώθηση της γλωσσικής ανάπτυξης
· εμπλουτισμός του λεξιλογίου
· αύξηση της περιέργειας για την ανάγνωση
· απόκτηση γνώσεων

Από τη συντονίστρια – νηπιαγωγό, Μελίνα Βουκελάτου – Κολυβά.


ΟΥΤΕ ΓΑΤΑ, ΟΥΤΕ ΖΗΜΙΑ⇐

Ευγένιος Τριβιζας

Η Ζουζού, η γάτα η ζημιάρα η γκριζομάτα, κάνει τη μία σκανταλιά μετά την άλλη και μετά ξαπλωμένη στη γωνία παριστάνει την αθώα. Ποιος θα το φανταζόταν ποτέ ότι μια γάτα μπορεί να κάνει τόσες πολλές ζημιές! Δεν της ξεφεύγουν ούτε καναπέδες, ούτε κουρτίνες, ούτε μαρίδες, ούτε ακόμα οι τρεις Κινέζοι από την Κίνα! (Από την παρουσίαση της έκδοσης)


ΟΥΠΣ⇐

Oliver Jeffers

Όλα ξεκίνησαν όταν ο χαρταετός του Φλόιντ -ΟΥΠΣ!- σκάλωσε στα κλαδιά ενός δέντρου…
Όμως τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα όταν πέταξε ένα παπούτσι για να ρίξει το χαρταετό και -ΟΥΠΣ!- σκάλωσε κι αυτό. Ακολούθησε μια σκάλα, ένας κουβάς με μπογιά, ένας νεροχύτης, ένας ουρακοτάγκος, μια φάλαινα…
Αυτό που χρειαζόταν επειγόντως ο Φλόιντ, ήταν μια έξυπνη ιδέα για να λύσει το πρόβλημα μια και καλή!
Μια πανέξυπνη, χιουμοριστική ιστορία που μιλάει για την αποφασιστικότητα και την εφευρετικότητα του μικρού ήρωα, γραμμένη και εικονογραφημένη από τον περίφημο Oliver Jeffers. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)


Ωχ, χταπόδι, λάθος πόδι! ⇐

Αντώνης Παπαθεοδούλου

Το χταπόδι ο Γιάννος
όπως όλα τα χταπόδια,
έχει ένα, δύο, τρία, τέσσερα
πέντε, έξι, εφτά… οχτώ πόδια!
Κάποιες φορές όμως…
τυχαίνει το χταπόδι ο Γιάννος και στραβοξυπνάει.
Μπερδεύει τα οχτώ πόδια του
και το ένα στη δουλειά του άλλου πάει!

Εξαιρετικό κείμενο, με πολύ χιούμορ που θα διασκεδάσει τα μικρά παιδιά, συνδυασμένο με εξαιρετική, αφαιρετική εικονογράφηση.
Με οδηγό τη φαντασία, αναδεικνύεται η σημασία της προσπάθειας και της αποδοχής μιας μικρής αποτυχίας.
Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου είναι πολυβραβευμένος συγγραφέας, γνωστός και αγαπητός σε γονείς και εκπαιδευτικούς. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)


Ο Πομελό μεγαλώνει⇐

Ramona Badescu & Benjamin Chaud

Ο Πομελό είναι ένα μικροσκοπικό ροζ ελεφαντάκι που ζει κάτω από ένα ραδικάκι. Όταν ανακαλύπτει πως πήρε λίγους πόντους, αρχίζει να αναρωτιέται για χίλια δυο πράγματα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Ένα βουνό καρότα⇐

Katy Hudson 

Στην πραγματικότητα, τα αγαπάει τόσο πολύ που ούτε καν ο ίδιος δεν χωράει στο κάποτε ευρύχωρο λαγούμι του.
Όταν οι φίλοι του προσφέρονται να τον βοηθήσουν, ο Λαγός δέχεται με χαρά. Μήπως, όμως, όλα αυτά τα καρότα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στον Λαγό και τους φίλους του; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Μια μέλισσα με λύση⇐ 

Λήδα Βαρβαρούση

Ναι, είμαι μια μέλισσα! Ε, και λοιπόν; Τι το περίεργο έχω που φοράω καλσόν; Όλες οι μέλισσες είναι αδερφές μου και οι πιο μεγάλες και οι πιο μικρές μου. Έχω φίλους χοντρούς κηφήνες και περνάμε μέρες φίνες! Μα πού είναι σήμερα, πού έχουν πάει, ποιος αέρας τις φυσάει; Έχω χάσει το μελίσσι, μα θα τη βρω τη λύση! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Με θέλεις στην ομάδα σου; ⇐

Kelly John

Η Πάπια θέλει να γίνει μέλος μιας ομάδας.
Αλλά δεν μπορεί να ΒΡΥΧΑΤΑΙ όπως το Λιοντάρι, ούτε να ΦΩΝΑΖΕΙ ΔΥΝΑΤΑ όπως ο Ελέφαντας.
Τι μπορεί να κάνει, άραγε; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Η κατσούφα πασχαλίτσα⇐

Eric Carle

Η κατσούφα πασχαλίτσα είναι μια κακομαθημένη εγωίστρια που δεν λέει “ευχαριστώ” και “παρακαλώ”, που δεν μοιράζεται τίποτα με κανέναν και πιστεύει πως είναι μεγαλύτερη και καλύτερη απ’ όλους τους άλλους. Στο τέλος, όμως, η φαντασμένη πασχαλίτσα θα συναντήσει έναν ισάξιο αντίπαλο και θα μάθει να συμπεριφέρεται καλύτερα! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Η Χαρά και το Γκουντούν – Το μυστικό της μαξιλαροθήκης …⇐

Ευγένιος Τριβιζάς

Ένα χειμωνιάτικο βράδυ το πιο περίεργο, το πιο χαριτωμένο, το πιο απίθανο ζωάκι του κόσμου ζητάει καταφύγιο στο δωμάτιο της Χαράς. Η Χαρά το σώζει από τον θανάσιμο εχθρό του και το ζωάκι αποφασίζει να μείνει παντοτινά κοντά της. Έτσι γνωρίζει η Χαρά το Γκουντούν και το Γκουντούν τη Χαρά. Έτσι αρχίζουν οι θαυμαστές, οι μυστικές τους περιπέτειες, σε λιβάδια με τετράφυλλα τριφύλλια, σε φάρους με γαλάζιους γλάρους, σε δάση με μαγεμένες πασχαλιές, σε βουνά από κανέλα και θαλασσινές σπηλιές…
Ενώ τρεις νάνοι πειρατές μαγειρεύουν κουκιά με φεγγαροπολτό και μοιράζουν γυαλόπετρες κάτω απ’ το κρεβάτι, η Χαρά και το Γκουντούν ταξιδεύουν με το ιπτάμενο σουρωτήρι στη Χώρα του Χασμουρητού, στη Χώρα της Πρωταπριλιάς, στο δάσος με τα γλειφιτζούρια κι ακόμα παραπέρα… (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Πού χάθηκαν τα αυγά; ⇐

Guillain Adam , Guillain Charlotte

Γιατί ο Λάμπης παίρνει όλα τα μπράβο ενώ κάθε χρόνο φτιάχνουν μαζί με τη Φανή σοκολατένια αυγά για τα ζώα του δάσους;
Ήρθε η ώρα η Φανή να καταστρώσει ένα σχέδιο και να χαρίσει στα ζώα το πιο ωραίο παιχνίδι για την Πασχαλιά.
Μπράβο σου Φανή!


Η κοτούλα Τούλα, από τη Μελίνα. ⇐

Levey Emma

Η Κοτούλα Τούλα λάτρευε τ’ αυγά.
Όλα τ’ αγαπούσε μεγάλα και μικρά.
Μονάχα στο φτερό της
αχ, να κρατούσε το δικό της!

Μια συγκινητική ιστορία θριάμβου ενάντια στις αντιξοότητες. Ένα υπέροχο παραμύθι πριν την καληνύχτα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου


Ο Μεγάλος λύκος και ο μικρός λύκος. ⇐

Brun – Cosme, Nadine

Ο Μεγάλος Λύκος νοιώθει να απειλείται από την ξαφνική άφιξη του Μικρού Λύκου στον λόφο που ζει ολομόναχος. Η ανασφάλεια και ο φόβος τον κάνουν ανταγωνιστικό παρά το γεγονός ότι ο Μικρός Λύκος είναι μικρότερός του σωματικά και φαίνεται εντελώς ακίνδυνος.
Σταδιακά όμως αλλάζει από την παρουσία του και αισθάνεται πρωτόγνωρα συναισθήματα: γλυκαίνει, ανακαλύπτει την σημασία της συντροφικότητας, της αγάπης, της φιλίας, γίνεται τρυφερός, αρχίζει να νοιάζεται και για κάποιον άλλον πέρα από τον εαυτόν του.
Όταν ο Μικρός Λύκος εξαφανίζεται όσο ξαφνικά είχε έρθει, ο Μεγάλος Λύκος ανακαλύπτει κι άλλα πρωτόγνωρα συναισθήματα: τον πόνο από την απουσία, την αγωνία της προσμονής, την καρτερία και την ελπίδα που γεννά η ανάγκη για συντροφιά και επικοινωνία.
Η ιστορία εκτυλίσσεται αργά και αφηγείται με τρυφερότητα την συγκινητική αλλαγή του κεντρικού ήρωα -του Μεγάλου Λύκου- μέσα από το ίδιο το βίωμά του. Αποτυπώνει με ειλικρίνεια τις διακυμάνσεις των συναισθημάτων του και τις αλλαγές        της συμπεριφοράς του. Η έγχρωμη εικονογράφηση είναι εξαιρετική, πλούσια σε συναισθήματα.


Ένα τρελό, μπερδεμένο, παράξενο όνειρο! ⇐

προνηπιακό τμήμα 2017-2018

Τον Πέτρο τον πήρε ο ύπνος και ονειρεύτηκε όλα τα πανέμορφα,

τρελά, μπερδεμένα όνειρα, μέσα σε μια νύχτα.

Και μοιράστηκε την ιστορία μαζί μας!


Μια κάμπια, πολύ πεινασμένη. ⇐

του Eric Carle

Μια ηλιόλουστη Κυριακή, βγήκε η κάμπια από ένα μικροσκοπικό αυγό. Πεινούσε φοβερά. Τη Δευτέρα, έφαγε ένα μήλο την Τρίτη, έφαγε δύο αχλάδια την Τετάρτη, έφαγε τρία δαμάσκηνα – κι ακόμη πεινούσε. Η εικονογράφηση -με τολμηρά, έντονα χρώματα- και το απλό κείμενο, που είναι τυπωμένο με μεγάλα, ευανάγνωστα στοιχεία, αφηγούνται την ιστορία της μικρής πεινασμένης κάμπιας που μεγαλώνει τρώγοντας… λίγο απ’ όλα! Χορτάτη πια, φτιάχνει το κουκούλι της κι αποκοιμιέται. Θα βγει δυο βδομάδες μετά, μεταμορφωμένη σε μια πανέμορφη πεταλούδα. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Το δέντρο που έδινε. ⇐

του Shel Silverstein

«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια μηλιά. . . κι αγαπούσε ένα αγοράκι». Έτσι αρχίζει το όμορφο παραμύθι που το διάβασμά του αφήνει τη γεύση μιας αξέχαστης ευαισθησίας. Κάθε μέρα το αγόρι πήγαινε στη μηλιά κι έτρωγε τα μήλα της, έκανε κούνια απ’ τα κλαδιά της, σκαρφάλωνε στον κορμό της. . . κι η μηλιά ήταν ευτυχισμένη. Μα όσο το αγόρι μεγάλωνε, τόσο περισσότερα ζητούσε απ’ το δέντρο και το δέντρο έδινε, έδινε, έδινε αδιάκοπα. Γραμμένο κι εικονογραφημένο απ’ τον προικισμένο και πολυσύνθετο Σελ Σιλβερστάιν, αυτό το τρυφερό και παραβολικό παραμύθι καταφέρνει να συγκινήσει αναγνώστες κάθε ηλικίας. Είναι μια συναισθηματική ερμηνεία του χαρίσματος που έχουν εκείνοι που ξέρουν να δίνουν κι εκείνοι που ξέρουν να ανταποδίδουν με αγάπη. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Γράμματα για έναν δράκο. ⇐

της Emma Yarlett

Αγαπητό μου παιδί (ΝΑΙ, Σ’ ΕΣΕΝΑ ΜΙΛΑΩ!!!)
Ο Άλεξ βρήκε έναν ΔΡΑΚΟ στο ΣΠΙΤΙ του και δεν ξέρει τι να τον κάνει!
Άνοιξε τα γράμματα και ΔΙΑΒΑΣΕ όλη τη ΜΑΓΙΚΗ ιστορία.
ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΕΞΕ!
Οι ΔΡΑΚΟΙ είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ…
Το ξέρεις, έτσι;
Με αγάπη,
ΕΜΑ (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Απέναντι. ⇐

του Θοδωρή Παπαϊωάννου

Πως θα διασχίσει τον μεγάλο δρόμο το σκαθάρι ο Μέλιος για να φτάσει στην αγαπημένη του Μελανή;
Με το μπλε ποδήλατο; με το βιολετί πατίνι; με πράσινο αλεξίπτωτο; με κόκκινο χαλί;
Ε, λοιπόν, όλα θα τα προσπαθήσει! Κι ας αποτύχει!
Δεν ξέρεις, μπορεί από πολλές αποτυχίες να φτιάχνεται… η τύχη! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Καπετάν Μπαμπέσης. ⇐

του John A. Rowe

Ο Καπετάν Μπαμπέσης είναι ένας τρομερός και γενναίος πειρατής που ταξιδεύει στις μακρινές θάλασσες. Μια μέρα, σε μια φοβερή μάχη, χάνει τον πιο άξιο, τον πιο αγαπημένο ναύτη του, το μικρό του αρκουδάκι. Είναι απαρηγόρητος. Η θλιβερή του ιστορία θα συγκινήσει τα ξωτικά, τα στοιχειά και τους νάνους. Η ίδια η Νεραϊδοβασίλισσα θα του πει με ποιο τρόπο θα ξαναβρεί τον χαμένο του σύντροφο. Πρέπει να ταξιδέψει στο Κάστρο το Απάτητο στην άκρη της γης και να αντιμετωπίσει το φριχτό γίγαντα που το φυλάει. Με τη βοήθεια μιας γενναίας συμμορίας, ο θαρραλέος καπετάνιος θα φτάσει στο Κάστρο, όπου θα βρει φυλακισμένα όλα τα χαμένα αρκουδάκια. Ο Καπετάν Μπαμπέσης, σαν αληθινός ήρωας, θα τους χαρίσει την ελευθερία τους. Το επόμενο πρωί αναρωτιέται αν όλα ήταν ένα όνειρο ή στα αλήθεια έζησε αυτή την απίστευτη περιπέτεια. Χιούμορ και πλούσια φαντασία σ’ ένα τρυφερό και ξεχωριστό βιβλίο, όπου ο συγγραφέας και εικονογράφος Τζον Α. Ρόου αποτυπώνει με μεγάλη επιτυχία και προσμονή, την έξαψη και την αναζήτηση των αποδράσεων της παιδικής ηλικίας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Η ιστορία της ομπρέλας. ⇐

της Σόφης Ζάχου

Αυτή είναι η ιστορία μιας ομπρέλας. Μιας πολύχρωμης λυγερόκορμης ομπρέλας, που όμως ένιωθε δυστυχισμένη γιατί έμενε κλειστή. Ώσπου μια μέρα, επιτέλους, έβρεξε. Η μικρή Άννα άρπαξε βιαστικά την ομπρέλα και, βγαίνοντας, την άνοιξε. Κι έτσι η ομπρέλα έζησε μια απίθανη περιπέτεια, κι απέκτησε ένα φίλο που θα τη σκέφτεται και θα την αγαπάει για όλη της τη ζωή. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)